Pönttöpolkua rakentamassa

Syksyllä 2013 Muurlan opistolla tempaistiin käyntiin luontoa kunnioittava Pönttöpolun rakennusprojekti. Pönttöpolun ajatuksena on rakentaa asiantuntijoiden ohjauksessa eri lintulajeille sopivia pesimispönttöjä ja sijoittaa pöntöt opiston puistomaisemaan ns. pönttöpoluksi. Pönttöpolku tarjoaa mahdollisuuden päästä näkemään eri lintulajeja pienellä alueella sekä antaa ideoita omakohtaiselle luontoharrastukselle. Pönttöpolun avulla pyritään luomaan linnustolle uusia pesimismahdollisuuksia. Polku tarjoaa ainutlaatuisia viivähdys-, keskustelu-, hiljentymis- ja pohdiskelupaikkoja opistolla kävijöiden iloksi ja opiksi. Yrityksillä ja koululaisryhmillä on mahdollisuus hyödyntää pönttöpolkua myös omiin käyttötarkoituksiinsa.

Pönttöpolun kunnianhimoinen tavoite kaipaa tukijoita

Pönttöpolun avajaisia vietettiin lauantaina 24.5.2014. Avajaisissa oli uusilla asukkailla paljon kerrottavaa!  Polun varrelta kuului moniäänistä laulantaa. Tunnistetuksi tulivat ainakin kirjosieppo, tali-, sinitiaisia, peippoja, tiltaltteja, pajulintuja, ruisrääkkä, mustapääkerttu, lehtokerttu, kottarainen, käpytikka, naakka, sepelkyyhky, hippiäinen ja harmaasieppo.  Melkoinen sinfonia! Polun varren asukkaiksi olivat asettuneet  ainakin kirjosieppo, kottarainen, ja useita tiaisia. Orava vilahteli omistaja elkein matkan varrella ja pöntöstä pilkottavien risujen paljastamana luultavasti  asusteli pöllönpöntössä.  Tosin ei ollut kotona kun vieraat koputtivat ovella.

Tervetuloa mukaan toimintaan

Asiantuntijoiden kartoituksen mukaan alueelle olisi sijoitettavissa 100 – 150 linnunpönttöä. Jotta pönttöpolulla olisi tarjottavana mielenkiintoista seurattavaa ympäri vuoden, tavoitteenamme on sijoittaa johonkin/joihinkin pönttöihin web-kamera, jolloin pesän tapahtumia on mahdollista seurata netin kautta. Tällöin jokainen halukas pääsee näkemään esim. poikasten kuoriutumisen hyvinkin läheltä häiritsemättä mitenkään pöntön asukkaita. Haaveenamme on myös rakentaa muutamia pleksillä varustettuja lepakonpönttöjä, jolloin mahdollistuu lepakoiden tarkkailu päiväsaikaankin. Puiston kulmaan sijoitettavassa perhosbaarissa taas pääsisi ihastelemaan eri perhoslajeja. Tämän kaiken toteuttaminen edellyttää talkootekijöiden lisäksi rahoitusta ja tässä tarjoamme yhteistyömahdollisuutta yrityksille.

Yritykset voivat lunastaa Pönttöpolulta oman nimikkopönttönsä hintaan 100 €/pönttö.  Yksityishenkilöt voivat lunastaa Pönttöpolulta oman nimikkopönttönsä hintaan 20 €/pönttö.

Yritykset, joiden arvoihin kuuluvat luonnon kunnioitus ja linnustomme elinolosuhteiden parantaminen, toivomme lähtevän itse valitsemallaan summalla tukemaan web-kameroiden hankintaa, erikoispönttöjen sekä itse pönttöpolun rakentamista. Hanke on edelleen avoin kaikille asiasta kiinnostuneille, joten välitä haaste eteenpäin ystävillesi ja yhteistyökumppaneillesi. Tässä on heille konkreettinen kohde lunastaa luonnonkunnioituspuheet teoiksi.

Green Care – voimaa ja hoivaa luonnosta

Green Care tarkoittaa luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista ja tavoitteellista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Hyvinvointia lisäävät vaikutukset syntyvät luonnon elvyttävyyden, osallisuuden ja kokemuksellisuuden avulla. Muurlan Opisto on Green Care yhteisön jäsen.

 

                                             

                            

                     

Comments are closed