Animaatio
1. vuosi

Lukuvuosi 1.9.2025-29.5.2026
Koulutuksessa saat perustiedot ja -taidot animaation ja elokuvan toteuttamiseen. Tavoitteena on, että löydät itsellesi ominaisimmat ilmaisukeinot.
Sisältö
Koulutuksessa saat perustiedot ja -taidot animaatioelokuvien toteuttamiseen. Tavoitteena on, että löydät itsellesi ominaisimmat ilmaisukeinot. Opinnot valmentavat sinut ammatillisiin opintoihin ja kansanopistovuoden jälkeen sinun on helppo jatkaa opintojasi esimerkiksi animaatio-, peli-, tai elokuva-alalle.
Opintovuoden aikana tutustumme animaation tekniikoihin, niihin tarvittaviin laitteisiin ja ohjelmiin, sekä elokuvanteon keskeisimpiin osa-alueisiin. Tutkimme mitä kaikkea animaatiolla on tehty ja voi tehdä? Tutustumme animaation historiaan erityisesti eri tekniikoiden ja ilmaisullisten vaihtoehtojen näkökulmasta.
Opinnot painottavat ilmaisua ja tekemällä oppimista. Teoria nivoutuu käytännön kokeiluihin, aiheita tutkitaan monipuolisesti välineitä ja näkökulmia vaihtamalla.
Vuoteen mahtuu useita elokuvaprojekteja, jotka toteutetaan itsenäisesti sekä muiden animaatio-opiskelijoiden kanssa. Teemme yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Halutessasi voit opintojesi ohessa suorittaa valikoituja avoimen ammattikorkeakoulun kursseja veloituksetta. Lue lisää!
Keskeisiä oppiaineita

Animaation tekniikat
Perinteiset Stop motion -tekniikat kuten nukke-, vaha-, ja pala-animaatio tulevat tutuiksi. Perehdymme myös piirros- ja tietokonepala-animaatioon. Stop motion -animaation kautta opimme käyttämään järjestelmäkameraa ja Dragonframe-ohjelmaa. Piirros- ja vektoripala-animaatioon käytämme Adoben Animatea, ja editointiin Adoben Premiereä.

Animaation liikekieli
Kuinka animaatiohahmo näyttelee, ilmentää tunnetiloja ja reaktioita? Kuinka luodaan vaikutelma massasta, painovoimasta ja liike-energiasta? Tutkimme liikettä animoimalla, piirtämällä ja liikkuvaa ihmistä havainnoimalla.

Kuvallinen ilmaisu

Elokuvakerronta
Kuinka kuljettaa liikkuvaa kuvaa, luoda oma elokuvallinen maailma ja kertoa tarina?
Harjoittelemme kuvaamista, editointia, storyboardin tekoa, käsikirjoittamista, lavastusta, sekä ääni-ja valaisutekniikkaa.
oppiaineet
- Animaation tekniikat
- Animaation liikekieli
- Animaation historia
- Animaation tuotanto
- Elokuvakerronta
- Storyboard
- Käsikirjoitus
- Editointi
- Äänisuunnittelu
- Valaisu
- Lavastus
- Hahmosuunnittelu
- Nuken rakennus
- Kuvallinen ilmaisu
- Kuvankäsittely
- Videokuvaus
- Valokuvaus
- Sarjakuva
- Taidehistoria
- Piirustus ja maalaus
Linjalla sinulla on käytössäsi
- Tietokoneluokka skannereineen ja tulostimineen
- Adobe Creative Cloud -ohjelmistot
- Studio valaisukalustoineen
- Työskentelymahdollisuus ympäri vuorokauden, myös viikonloppuisin
- Asiantuntevien opettajien konsultaatio
Opiskelu linjalla
Muurlan opistolla saat laajan yleiskuvan animaation ja elokuvan mahdollisuuksista ja opit erilaisia tapoja toteuttaa oman visiosi.
Tutustu myös:
Animaatiolinjan YouTube-kanava
Animaatiolinjan Instagram
Animaatiolinjan oma blogi
alumnitarina: SANNA VÄÄTÄINEN
Työskentelen taiteen ja pelien parissa. Olen ollut peli- ja ohjelmistoalalla vuodesta 1998, mutta taide on ollut osa elämääni aina. Opiskelin Savonlinnan taidelukiossa ja myöhemmin syvennyin sarjakuvaan sekä valokuvaukseen.
Lähdin animaatiokoulutukseen intuitiivisesti, miettimättä liikaa, mitä tuleva vuosi toisi tullessaan. Päätös syntyi nopeasti, ja minulla oli vain kuukausi aikaa järjestää muutto 600 kilometrin päähän. Vaikka tilanne tuntui hullulta, animaatio oli aina kiinnostanut minua. Pelialan kautta olin jo tutustunut sen tekniseen puoleen, mutta halusin syventää osaamistani ilmaisun näkökulmasta.
Animaatiolinja vastasi odotuksiani ja jopa ylitti ne. Opinnot painottuivat taiteellisuuteen ja oman ilmaisun vahvistamiseen, mikä teki opiskelusta erityisen antoisaa. Koska en tavoitellut jatko-opintoja, pystyin keskittymään täysillä omaan taiteelliseen kasvuuni ja animaation syvälliseen ymmärtämiseen.
opiskelijapalautteita
”Opetus Muurlassa oli mielestäni hyvää ja korkeatasoista. Vaikka opinnot kestivät vain yhden lukuvuoden, ehdimme tehdä todella paljon erilaisia animaatio harjoituksia ja tekniikoita. Esimerkiksi teimme vaha-, paperi- ja tietokoneanimaatioita.”
”Animaatiolinjalla opin miten kirjoitetaan käsikirjoituksia. Opin myös animaation toteuttamisen alkeita, jolloin Taideakatemiassa animaatio-opintojen jatkaminen oli helpompaa, kun tiesin mistä puhutaan ja minulla oli jo käytännön kokemusta. Muurlan Opistolla löysin myös oman piirtotyylin ja olen hyvin kiitollinen siitä.”
”Oppimisympäristönä lämmin ja avoin. Sain olla mitä olin ja tulla miksi haluan.”
lukuvuosi
Lukuvuosi on laajuudeltaan 54 op.
Kenelle
Muurlan Opistolle voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet. Voit hakea meille vaikka olisit jo hakenut valtakunnallisessa yhteishaussa, sillä opisto ei ole mukana yhteishaussa.
Animaatiolinja sopii:
Aloittelijoille, jotka haluavat oppia animaation ja elokuvanteon perusteita
Kauemmin harrastaneille, jotka haluavat syventää ilmaisuaan ja löytää omat vahvuutensa
Animaatio-ja elokuva-alalle, pelialalle tai muille kuvallisen viestinnän aloille tähtääville
Kaikille kuvallisesta ilmaisusta kiinnostuneille
hakeminen
- Hae 10.8.2025 mennessä
- Muurlan Opistolle haetaan opiston omalla haulla.
- Ilmoita hakulomakkeella kummalle vuosikurssille haet.
- Oppilasvalinnat koulutuksiin tehdään hakemusten ja haastattelujen perusteella.
hinta
- Koulutuksen hinta 510 e/kk
(4590 e/lukuvuosi 9 kk) - Opintomaksuun sisältyy opetus ja ohjaus, ja koulupäivisin lounas ja iltapäiväkahvi
- Opiston pihapiirissä on oma asuntola, josta voit hakea asuntolapaikkaa samalla, kun haet meille opiskelemaan. Asukkaat maksavat opintomaksun lisäksi asumisesta.
- Tutustu maksu- ja peruutusehtoihimme.
Opiskeluvälineet
Opiskelussa tarvittavista välineistä saat tarkempaa tietoa opiskelun alussa. Muistiinpanovälineet riittävät ensimmäisenä päivänä.
Mikäli harkitset esimerkiksi kameran hankkimista, suosittelemme odottamaan opiskelujen alkuun, sillä opettajilta voit saada hyviä vinkkejä kameran hankintaan.
opettajat
- Mark Ståhle, linjavastaava, animaatio-ohjaaja, taideopettaja