Muurlan opiston logo

Lehti­kirjoittamisen perus­kurssi

Rajattu kuva henkilön käsistä, joka kirjoittaa luonnossa

14.-15.9. &
28.-29.9.2024

Tällä monipuolisella kurssilla tutustut lehtikirjoittamisen kiinnostavaan maailmaan, opit ilmaisemaan kirjoittamalla ja otat haltuun journalismin ja lehtikirjoittamisen perusteet.

Sisältö

Lehtikirjoittaminen on hyvä tapa tutustua ympäröivään yhteiskuntaan. Melkein kaikilla suomalaisilla on siihen tarvittavat luontaiset kyvyt: tutkimusten mukaan 80% ihmisistä pystyisi halutessaan tuottamaan lehtijutun. Lehtiin voi kirjoittaa harrastuksen vuoksi, saadakseen vähän lisätuloa, joku voi saada siitä ammatinkin. Monivuotiset opinnot tiedotusopin tai viestinnän laitoksella eivät ole tarpeen journalistin tai kriitikon töiden tekemiselle. Perusasiat on kuitenkin hyvä ottaa haltuun ennen kuin alkaa tuottaa tekstejä lehdille, ja oma juttu on osattava myydä. Tällä kurssilla käydään läpi lehtikirjoittamisen perusteet, mutta oppeja on mahdollista soveltaa myös esimerkiksi nettisivustoille kirjoittaessa.

Kurssilla tutustutaan alan peruskäsitteisiin ja tavallisimpiin juttutyyppeihin – joita ovat uutisjuttu, haastattelu, kolumni, reportaasi, haastattelu tai henkilöjuttu, ilmiöjuttu ja kritiikki. Hipaisemme lehdistön ja tiedonvälityksen historiaa ja lajityyppejä, kuten tutkiva journalismi ja narratiivinen journalismi ja gonzo. Tutustumme lehtikirjoittamisen nykytilanteeseen sekä käymme hiukan läpi lähteiden hankkimista, lähdekritiikkiä, työvälineitä ja jutun editoimista. Kurssilla luetaan lehtijuttuja ja kirjoitetaan myös itse. 

Kurssin sisältö:

 • Lauantai 14.9. kello 10.00-15.30
  Lehtikirjoittamisen perusteet, työvälineet, haastattelutekniikka.
 • Sunnuntai 15.9. kello 10.00-15.30
  Juttutyypit, juttujen tarjoaminen, asiakirjoittamista vai itseilmaisua? 
 • Lauantai 28.9. kello 10.00-15.30
  Otsikkopaja, lähteiden käyttö, lähdekritiikki.
 • Sunnuntai 29.9. kello 10.00-15.30
  Journalismin lajityyppejä, editoiminen — miten kehnosta jutusta tulee mainio, ja mainiosta oikein hyvä.

Tavoitteena on, että kurssilaiset harjaantuvat kirjoittajina, tutustuvat journalismin perusteisiin ja oppivat lähestymään lehtiä juttutarjouksilla.

koulutuksen kesto

14.-15.9.2024 ja 28.-29.9.2024,
kaksi viikonloppua la-su klo 10-15.30

Kenelle

Kurssi sopii kaiken ikäisille lukioikäisestä ylöspäin.

ilmoittautuminen

 • Ilmoittautuminen kurssille päättyi 1.9.2024. 
 • Vahvistamme kurssin toteutumisen sinulle sähköpostiisi viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen.
 • Kurssin laskutus tapahtuu ennen kurssin alkua.
 • Pidätämme oikeuden kurssin peruuttamiseen vähäisen osanottajamäärän vuoksi sekä aikataulu- ja opetusmuodon (lähi/etä) ja muihin vastaaviin muutoksiin erityisissä poikkeustilanteissa.

hinta

kouluttaja

 • Jussi Sivenius,
  filosofian maisteri, toimittaja ja
  vapaa kirjoittaja.

Jussi sivenius

Kouluttaja Jussi Sivenius opiskeli alun perin historiaa ja antropologiaa, mutta pääsi töihin lehtialalle. Hän on työskennellyt sekä valtakunnallisessa sanomalehdessä että paikallislehdessä, ja avustanut kulttuurilehtiä.

Jussi päätoimitti 2010-luvulla kulttuurilehti Elonkehää. Hän on myös julkaissut novelleja lehdessä, kustannustoimittanut kirjoja ja julkaissut kirjamuodossa artikkeleita. Tällä hetkellä Jussi valmistelee elämäkertateosta.

Opettajana hän pyrkii olemaan kannustava ja innostava. Hän uskoo, että opettajan oma kiinnostus käsiteltävään aiheeseen tarttuu helposti myös opiskelijoihin.