Kouluttajaesittelyssä: Suvi Laine-Karsten

Kouluttajaesittelyssä-juttusarjassa esittelemme kouluttajiamme. Juttusarjan aloittaa kouluttaja Suvi Laine-Karsten.

Kuka olet ja mitä koulutat Muurlan Opistolla?

Olen Suvi Laine-Karsten ja koulutan ekspressiivisen taideterapian kaksivuotisessa monimuotokoulutuksessa ekspressiivisen tadeterapian menetelmiä. Koulutus tähtää ekspressiivisen taideterapian ohjaajan tutkintoon.

Miten olet päätynyt kouluttamaan opettamaasi alaa?

Olen itse valmistunut ekspressiivisen taideterapian menetelmiin erikoistuneeksi taideterapeutiksi vuonna 2004 Inartes Instituutista. Aloitin kouluttajana Inartes Instituutissa vuonna 2010 ja suoritin siihen liittyen MA tutkinnon sveitsiläisessä yliopistossa, joka on erikoistunut luovien menetelmien käyttöön opetuksessa. Muurlan Opistoon siirryin opettajaksi vuonna 2017.

Miten kuvailisit itseäsi kouluttajana?

Olen kuunteleva, tilaa antava, luova, opiskelijaa kannatteleva ja hänen kehitystään tukeva, joustava opettaja. Opetukseni tavoitteena on ennen kaikkea auttaa opiskelijaa löytämään yhteyden omaan luovaan potentiaaliinsa ja oppia hyödyntämään sitä oman elämänsä voimavarana. Olen myös kuvataiteilija ja luovuus, luova tekeminen on aina ollut elämässäni keskiössä.

Millaisia oivalluksia koulutuksessa voi saada?

Koulutuksesta voi parhaimmillaan saada mullistavia oivalluksia sekä uusia näkökulmia liittyen omaan itseyteen, ihmisyyteen ja koko elämään ylipäätänsä. Tavoitteena koulutuksessa on, että opiskelija alkaa syvätasoisesti oivaltaa luovuuden merkityksestä ihmisen alkuperäisenä selviytymisen, oppimisen ja kehittymisen voimavarana.

Kenelle koulutus mielestäsi sopii parhaiten?

Ensisijaisesti kaikille niille, jotka ovat omista lähtökohdistaan käsin valmiita heittäytymään luovaan prosessiin ja oppimaan uusia tapoja toimia itsensä sekä toisten kanssa. Toki jos tähtäimenä on taideterapeuttisen ryhmän ohjaajan tutkinto, on hyvä, jos opiskelijalla on jo lähtökohdiltaan hyvä ymmärrys ihmisten kanssa toimimisesta ja mieluiten jokin ihmissuhdetyöhön tai luovaan toimintaan liittyvä peruskoulutus.

Koulutuksen ilot ja hyödyt?

Koulutus on ensisijaisesti aikaa itselle, omalle hyvinvoinnille. Ilo, joka kumpuaa siitä, että voi toimia luovasti paineettomassa ympäristössä keskittyen omaan ainutlaatuiseen itseilmaisuunsa on koulutuksessa keskeistä. Koulutus tukee ammatillista kehittymistä kasvu- ja luovuusryhmän ohjaajana, mutta ensisijaisesti koulutuksen hyödyt liittyvät siihen tukeen, mitä opiskelija saa omalle kehityksellensä ihmisenä.

Millaisia terveisiä haluaisit sanoa niille, jotka vielä pohtivat koulutukseen hakeutumista?

Anna itsellesi mahdollisuus kokea antoisa, usein jopa käänteentekevä vuosi/ vuodet kauniissa ympäristössä ja hyvässä seurassa. Lähde matkalle, joka johdattelee sinua lähemmäksi omaa todellista itseyttäsi, oman itsesi luokse. Anna itsesi yllättyä, matkan varrelta reppuusi kertyy uusia toimintavälineitä, mutta mahdollisesti myös jopa uusi ammatti.

Kiitos Suville haastattelusta!