Kerroksellisen oppimisen rikkaus

Ohjaajana ei ole koskaan valmis. Jos jotain, niin sen olen oppinut Muurlan työnohjauskoulutuksessa. Intohimoisena elinikäisenä oppijana ja ammattivalmentajana olen saanut taivaltaa huikeasti ohjaustaitojani rikastavaa polkua kohta kaksi vuotta. Suhtaudunkin itseeni ikuisena testikappaleena: aina voi oppia uutta!

Joskus tietää heti lämpimästä tunnelmasta, että on tullut oikeaan paikkaan. Ohjaajien ja opiskelijaryhmän dynamiikalla on aikuisopinnoissa innon ja jaksamisen kannalta valtava merkitys. Meidän työnohjauksen ryhmässämme nauru raikasi jo ensi hetkistä, vaikka emme tunteneet toisiamme entuudestaan.

Inhimillinen, sydämellinen yhteys ihmisten välillä syttyi välittömästi ja on pysynyt vahvana koko yhteisen matkamme ajan. Keskinäisen monenlaisuutemme ja taustojemme erilaisuuden kunnioitus ja arvostus – huumoria unohtamatta – ovat kukoistaneet, vaikka olemme keskustelleet usein hyvinkin vakavista työelämän ilmiöistä.

Monipuolisuus on Muurlan vahvuus

Emme alussa ihan tienneet, mitä kaikkea työnohjauksen opiskelu oikeastaan tarkoittaa. Kerrostumat ovat paljastuneet hiljalleen, tuttujen ja turvallisten pääohjaajien opastamina. Heidän ohellaan olemme saaneet tutustua moniin muihin ohjaustyön ammattilaisiin, niin vierailevien asiantuntijoiden kuin talon omien osaajien kautta.

Ohjaustyön opiskelijalle erilaisten ohjaajien tyyleihin uppoutuminen on ollut kullanarvoista. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä ohjaustyötä, vaan jokainen meistä luo ja löytää näiden innoittavien kohtaamisten kautta oman juttunsa. Samaan aikaan, kun olemme opiskelleet jotain tiettyä aihetta, olemme voineet havainnoida kunkin ohjaajan tapoja ja keinoja. Olen kiitollisena herkutellut tämän monitasoisen oppimisen mahdollisuudella, jossa jokaiselle on löytynyt tarttumapintaa ja omaan pirtaan sopivia ohjaamisen malleja.

Monenlaisuuden kerrostumia olemme saaneet makustella Muurlassa myös ohjausmuotojen rikkauden kautta. Perusopintomme ovat logoterapia- ja luontolähtöisiä, samalla ohjaajat ovat avanneet meille ohjausmaailman moninaisuutta. Olemme kirmailleet mailla ja mannuilla harjoittelemassa luontolähtöisiä toiminnallisia menetelmiä ja nostaneet alitajunnassa kuplivia aatoksia tietoisuuteen niin taide-, kirjallisuus- kuin musiikkiterapian avulla. Olemme myös tehneet näkyväksi piileviä ryhmämme yhteyksiä sosiometrian kautta ja tutkineet mielen malleja NLP-tekniikoilla. Ja paljon muuta. Meille on tarjoiltu harvinaisen laaja kattaus ohjausmenetelmiä, mikä on ollut kerrassaan riemastuttava löytöretki itselleni.

Olen ottanut jo monituisia Muurlan oppeja käyttöön valmentajan työssäni. Ne ovat osoittautuneet hyödyllisiksi ja ihastuttaneet ohjattavia oivalluttavina, käytännönläheisinä työkaluina. Koenkin löytäneeni Muurlan huomassa oman oloiseni, monipuolisesti ohjaustyön kirjoa yhdistelevän tavan työskennellä valmentajana.

Kasvun iloa kaikille toivottaen

Sanna Eulenberger

Seuraava työnohjaajakoulutus Muurlan opistolla 23.5.2024-22.5.2026.
Tutustu ja hae koulutukseen tästä.