Luovat menetelmät työnohjauskoulutuksessa

Ei ole lainkaan pöllömpää miettiä, mikä kuva on sinulle tärkeä.

”Valitse ensin itsellesi tärkeä valokuva, ja kerro sitten muille, miksi kuva on sinulle tärkeä.”

Tällaisen tehtävän saimme lähiopintojaksolla Muurlassa, kun työnohjaajaopintojen teemana oli luovat menetelmät.

Yksinkertainen tehtävä, ja äkkiseltään aika helppokin. Paitsi että kuvia, joista valita, on tietysti kamalan paljon. Valitakko sellainen, jossa olen itse katseen kohteena vai sellainen, jonka olen itse ottanut?

Pienen selaamisen jälkeen valitsin tämän. Olen siinä itse. Pulahdin Vänön saarella linturetkellä rantakiviltä uimaan. Valo oli kaunis ja ilta viileä. Koin vahvasti olevani osa luontoa ja maisemaa.

Työhuolet ja arkimurheet asettuvat itselläni aina uuteen järjestykseen rannattoman meren äärellä. Ne kutistuvat ja pehmenevät. Kuvassa on paljon myös ystävyyttä ja luottamusta.

Kuvaa katsellessa levollisuus ja itsemyötätunto hiipii kehoon ja mieleen. Kaksi tosi tärkeää, mutta arjessa usein kadoksissa olevaa tunnetta.

Työnohjauskolutuksen opiskelijan kuva. Maisemassa kaunis suomalainen merimaisemassa, jossa henkilö rannalla.

Luoviin menetelmiin liittyvät harjoitukset Muurlan opintojen aikana ovat olleet suuri apu ja innostuksen lähde! Nyt myöhemmin, itse työnohjaajana, käytän työssäni valokuvia ja niihin liittyviä tehtäviä jonkin verran. Miten hienoja ajatuksia itsestä, ihmisyydestä tai vaikkapa omasta olemisesta osana tiimiä kuulenkaan, kun annan tehtäväksi ottaa kuvan itsestä, joka ei saa kuitenkaan esittää itseä.

Myös monia termejä ja tunteita, kuten esimerkiksi rohkeutta, johtajuutta tai muutosta on hedelmällistä tutkia kuvien kautta.

Kuvasta puhuminen, kuvan avulla reflektointi, avartaa ajatuksia ja kertoo aina uusin sanoin jotain tärkeää myös itsestä itselle.

Omista tärkeistä kuvistaan voi tehdä vaikka kollaasin läppärin aloitusnäytölle. Se muistuttaa siitä, kuka minä olen, mikä on minulle tärkeää ja mitä haluan muistaa.

P. S Ehkä vielä yksi asia. Valokuvista on moneksi. Ne herättävät usein myönteisiä tunteita. Miten ihanaa on nauraa vanhoille kuville silmät sikkaralla ja hymykuopat poskissa! Ja mistä se sitten kertookaan?

Anne Rautiainen, TO-koulutuksen opiskelija

Seuraava työnohjaajakoulutus Muurlan opistolla 23.5.2024-22.5.2026.
Tutustu ja hae koulutukseen tästä.