Uudistukset työssä ja työn kehittäminen herättävät usein pelkoa ja vastarintaa. Ajattelemmeko, että on olemassa rajattu määrä työtä ja kilpailemme sen jakamisesta?
Vai onko työ ongelmaratkaisutehtävä? Elämä ja ihmiset kohtaavat jatkuvasti uusia haasteita. Syntyy siis jatkuvasti myös uusiutuvia tehtäviä. Mihin oma työmme etsii vastausta? Mitä ongelmaa olemme ratkaisemassa? Mihin me olemme vastaus?
Miksi työ on niin tärkeää?
Työn merkittävyys tuo meille tarkoituksen elämään. On muitakin tarkoituksia ja tavoitteita, mutta ainakin meille suomalaisille työ määrittelee meitä ja me haluamme olla merkittäviä työn kautta.
Japanilaisen ajattelun mukaan jokaisella tulisi olla oma ikigai. Se on motiivi, tarkoitus, illuusio tai elintärkeä päämäärä, joka antaa voimaa ja energiaa päivän aloittamiseen joka aamu.
Mikä on sinun tarkoituksesi?
Kuten hyvin tiedämme, tarkoituksen oivaltaminen on tärkeää. Mutta sen tunnistaminen ja tunne siitä voi vaihdella päivittäin. Tästä syystä voi tuntea olevansa eksyksissä vailla suuntaa tai motivaatiota, joka toisi merkityksen. Oman tehtävän ja tarkoituksen etsiminen on upea tehtävä, joka palkitsee. Logoterapiassa sanotaan, että onni tulee tarkoituksen löytämisen sivutuotteena.
Monien tutkimusten mukaan uusi sukupolvi haluaa löytää työn, jossa voi tehdä hyvää. Se menee palkan ja talouden edelle. Se tuottaa kestävää kehitystä.
Kuka auttaa?
Työhön opastus ja perehdyttäminen on jokaisen uuden työntekijä oikeus ja myös velvollisuus ottaa selvää asioista. On kuitenkin paljon asioita, jotka eivät ole auki puhuttuja, kuten työn toimintakulttuuri, hiljainen tieto ja muu tiedostamaton, mutta työhön vaikuttava.
Oman työn pohdinnassa voisi auttaa joku, joka toimii peilinä. Joku joka herättelee kysymyksillään ja oivalluttaa huomaamaan asioita. Hän voi olla joku lähipiiristä, kollega tai työnohjaaja.
Työnohjaus voi olla yksilön, ryhmän tai koko työyhteisön työn kehittämisen väline. Työnohjauksessa käsitellään juuri niitä asioita, joita pinnan alta nousee. Työnohjaus ei ole vastaus kriisin, vaan ennaltaehkäisevää ja huoltavaa. Hidasta ja syvällistä. Pitkäkestoista.Vaikuttavaa!
Kuka arvostaa työn laatua?
Arvot ja arvostus näkyvät painotuksina, resursseina ja tavoitteina. Kun halutaan laatua, merkitystä ja sitoutumista, siihen annetaan edellytykset ja resurssit. Laatu ei synny itsestään, vaan innostuksesta ja vastuusta. Jos resurssia ei kohdisteta laatuun ja hyvinvointiin, kaikki hienot sanat ovat pelkkää pintakiiltoa.
Laatua vuorovaikutukseen, tukea hyvinvointiin ja merkitystä sitoutumiseen ja vastuuseen.
Työnohjauksella!

Muurlan Opistolla on pitkät perinteet työnohjaajien kouluttamisessa.
Teksti: Riitta Mursula-Innanen