Muurlan opiston logo

Valokuva

Muurlan opiston logo

Lukuvuosi 4.9.2023-31.5.2024

Aloitamme valokuvausopiskelun kameran käytön alkeista ja perehdymme monipuolisesti valokuvauksen laajaan kenttään. Koulutus sopii kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille.

Sisältö

Valokuvauskoulutuksen lähtökohtina ovat vahva ilmaisu ja tekniikka. Aloitamme valokuvausopiskelun kameran käytön alkeista ja perehdymme sekä perinteiseen että digitaaliseen valokuvaukseen. Valokuvaamista harjoittelemme niin miljöössä kuin studiossakin. Keskitymme jokaisen opiskelijan henkilökohtaiseen ilmaisuun ja autamme löytämään omat vahvuudet valokuvaajana. Osa valmistuneista työllistyy alalle heti koulun jälkeen ja osa jatkaa koulutustaan korkeimmilla asteilla mm. taidekorkeakouluissa.

Valokuvausopiskelu muodostuu luennoista, käytännön opiskelusta, harjoitustöistä, tehokkaista työpajoista ja palautekeskusteluista sekä vierailuista ajankohtaisiin tapahtumiin ja näyttelyihin. Joka vuosi valokuvauksen opiskelijat pitävät yhteisnäyttelyn.

Vakituisten opettajien lisäksi opistolla on viime vuosina opettanut ja luennoinut useita valokuva-alan ammattilaisia sekä valokuvataiteilijoita.

Muurlan Opistossa on opetettu valokuvausta jo 35 vuoden ajan. Lukuisat tämän hetken valokuvaajista, lehtikuvaajista, freelancereista ja valokuvataiteilijoista ovat saaneet potkua uralleen Muurlan Opistosta.

Teemme yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Halutessasi voit opintojesi ohessa  suorittaa valikoituja avoimen ammattikorkeakoulun kursseja veloituksetta. Lue lisää!

Keskeisiä oppiaineita

Kuva näppäimistöstä ja piirtopöydästä

Tekniikka ja kuvankäsittely

Aloitamme valokuvausopiskelun kameran käytön alkeista. Harjoitusten avulla perehdymme järjestelmäkameran käyttöön, tutuksi tulevat myös erilaiset objektiivit, salamalaitteet sekä kuvankäsittelyn ohjelmistot ja prosessit. Käytämme opinnoissamme Adobe Lightroom
& Photoshop -ohjelmia.

Studiosalama Muurlan opiston studiolla

Studio- ja miljöökuvaus

Koulutuksen aikana perehdymme studio- ja miljöökuvaukseen. Opit valaisemaan erilaisissa kuvausolosuhteissa ja hallitsemaan valoa, käyttämään erilaisia valonmuokkaimia sekä hyödyntämään ilmaisussasi erilaisia valokerrontaan liittyviä periaatteita.

Opettaja opettaa Muurlan opiston opiskelijoille ammattitietoutta.

Ammattikäytännöt

Tutustumme opintojen aikana laajalti alan ammattikäytäntöihin. Vierailemme mahdollisuuksien mukaan näyttelyissä, studioilla sekä teemme yhteistyöyritysten kanssa pieniä kuvausprojekteja. Vierailevat luennoitsijat tuovat tuoreimmat uutiset suoraan kentältä!

Opiskelija kuvaa sisustuskuvaa

Valokuvailmaisu

Keskitymme jokaisen opiskelijan henkilökohtaiseen ilmaisuun ja autamme löytämään omat vahvuudet valokuvaajana. Koulutuksen aikana perehdymme kuvalliseen ajatteluun, sommitteluun sekä valon hallintaan.

oppiaineet

Linjalla sinulla on käytössäsi

lukuvuosi

Lukuvuosi alkaa 4.9.2023 ja päättyy 31.5.2024

Kenelle

Muurlan Opistolle voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet. Voit hakea meille vaikka olisit jo hakenut valtakunnallisessa yhteishaussa, sillä opisto ei ole mukana yhteishaussa.

Valokuvauslinja sopii:

 • Aloittelijoille, jotka haluavat oppia valokuvaamisesta ja kuvankäsittelystä
 • Kauemmin harrastaneille, jotka haluavat syventää omaa ilmaisuaan ja löytää omat vahvuutensa valokuvaajana
 • Media- ja taidealalle tähtääville 
 • Kaikille, jotka haluavat tutustua valokuvauksen laajaan kenttään.

hakeminen

 • Hae koulutukseen 14.8.2023 mennessä.
 • Muurlan Opistolle haetaan opiston omalla haulla.
 • Oppilasvalinnat koulutuksiin tehdään hakemusten ja haastattelujen perusteella.

hinta

 • Opintomaksu on 460 €/kk, 4140 €/ lukuvuosi
 • Opintomaksuun sisältyy opetus ja ohjaus, ja koulupäivisin lounas ja iltapäiväkahvi 
 • Opiston pihapiirissä on oma asuntola, josta voit hakea asuntolapaikkaa samalla kun haet meille opiskelemaan. Asukkaat maksavat opintomaksun lisäksi asumismaksun valitsemastaan huoneesta

Opiskeluvälineet

Opiskelu valokuvauslinjalla edellyttää oman digikuvauskaluston hankkimista. Halutessasi autamme opintojesi alussa kamera- ja objektiivivalinnoissa.

opettajat

 • Kikka Niittynen, linjavastaava
 • Mirka Both, tuntiopettaja
 • Ville Karas, tuntiopettaja

Opiskelu linjalla

Valokuvauslinjalla saat vahvan pohjan valokuvausalalla työskentelyyn sekä alan jatkokoulutuksiin. Käytännön harjoitukset ja teoriaopinnot tukevat oman visuaalisen ilmaisun kehittymistä. 

Lue lisää:
Hakijan opas
Asuminen opistolla
Opintojen hinta

Valokuvausopiskelijat Muurlan opiston pihalla
Värikkäät taustafondit Muurlan opiston studiolla
Kuva Muurlan opiston studiotiloista, kuvasa octabox ja taustafondi
Videolinjan opiskelija kuvattuna studiolla

alumnitarina: anna halme

Opiskelu Muurlassa oli mun elämän parasta aikaa! Koko Muurlan opisto oli kuin oma pieni maailma. Loimme mahtavia ystävyyssuhteita ja verkostoja. Jokainen sai olla täysin oma itsensä.

Tavoitteeni oli oppia ilmaisemaan itseäni kuvin ja oppia lisää valokuvauksesta ja kuvien muokkaamisesta.

Opin todella vahvan pohjan kuvien muokkaukselle. Opin myös paljon valokuvauksen keskeisistä asioista. Oppiminen jatkuu edelleen! Kasvoin Opistolla aivan uudeksi ihmiseksi, enkä ilman näitä kahta vuotta olisi tässä missä nyt olen. Ystävyydet säilyivät edelleen.

Toimin täysipäiväisenä yrittäjänä hevosten kanssa ja valokuvaus kulkee edelleen vahvasti mukana!

opiskelijapalautteita

”Opiskelu opistolla oli aivan mahtavaa. Opettajat, muu henkilökunta ja vierailevat opettajat oli mahtavia. Miljöö on hieno ja inspiroiva.”

”Tavoitteena oli tulla paremmaksi kuvaajaksi ja saada varmuutta omaan tekemiseen ja sainkin sen ja paljon enemmän. Innostuin henkilökuvaamisesta ja katukuvauksesta. Pimiötyöskentely vei mukanaan.”

”Elinikäisiä ystävyyksiä ja kokemuksia, parhaat opet ja opit työelämään ja opintoihin.”

”Tavoitteeni oli oppia kuvien editoimista, mallinohjausta sekä studiotyöskentelyä. Näiden kaikkien “teknisten palojen” lisäksi opin kuinka monipuolista valokuvaus oikeasti on! Kehityin niin kuvaajana kuin ihmisenäkin, löysin itsestäni luovuuden ja uskalsin kuvata myös ei niin teknisesti toteutettuja kuvia.”